Accrual 101 for non finance personnel

Posted this on fb exactly a year ago. Think it’s worth to be posted here too. So enjoice!

Hai uols! Bersempena ahkak kena buat year end tahun ni, ahkak nak buat amal jariah sket lah. Selalu kita asyik dengar training technical for non technical personnel khuen? Malam ni ahkak nak bagi training (training kata kau takat 2/3 perenggan?). Accounting for non finance personnel. Gittewww
Hot topic masa year end ni, tak lain tak bukan adalah.. accrual. Ekcherli tetiap month end pun hot topic, tapi year end ni lebih terserlah lagi. 
Accrual 101. Ok, konsep accrual ni senang je chuols. Basic concept dia adalah untuk capture cost based on activities done. Ingat tu, based on activities done. Orang kampung ahkak sebut VOWD. Value of work done. So if job dah buat, ataupun chuols dah order barang ke service ke, kiranya cost dah incur lah, sungguhpun invoice belum dapat lagi, boleh accrue. Tapi ni untuk barang or service yg pakai untuk tahun ni je lah. Kalau order barang/service untuk tahun depan, jangan accrue tahun ni pulak. Accrue la tahun depan. Accrual ni di pakai bila cost dah jalan, tapi invoice tak kunjung tiba lagi. Maklum lah, ada vendor terlebih kaya, kosser nak bill kita khuen? Ada jugak vendor yang lembab. So, ikut lah korang dapat vendor yg macam mana. So, selagi tak dapat invoice yg dah diapprove, cost tu kena accrue. 
Accrual ni tak sama dengan budget ya. Ingat tu semua. Ahkak ulang lagi skali ni. Accrual TAK SAMA dengan budget. So, if budget korang tak habis pakai tahun ni, sila jangan memandai pegi accrue amount tu dengan harapan boleh diguna pakai tahun depan. Tak ada fahaman accounting (yg haluan kanan mahupun haluan kiri) yang pakai konsep ni ok? Senang citer, uols buat je lah budget baru. Sungguhpun nanti akan mendapat cercaan dari tuan tanah sebab tak buat budget betul2, itu adalah lebih baik dari menggunakan konsep accrue budget tahun ni untuk pakai tahun depan. Baru lah cemerlang, gemilang & terbilang. 
Ok, sapa2 yang tak accrue or salah accrue tu, esok sempat lagi. Tapi sampai esok je lah. Lusa dah nak tutup buku. Friday half day. Eh. 
Sehingga berjumpa di lain siaran, doa ahkak semoga chuols semua sempat betulkan accrual chuols yang dah hantar ke Finance, dan terus istiqomah menggunakan konsep accrual based on VOWD. Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: